MIKI

Nový česko-slovenský film o zverstvách Mikuláša Černáka pod režisérskou taktovkou Jakuba Kronera MIKI je príbehom muža, ktorý sa vráti zo zahraničia naspäť do svojej rodnej dediny, do krajiny, ktorá sa rýchlo mení a v ktorej sa otvárajú nové veľké možnosti aj v oblasti organizovaného zločinu. Miki, pôvodným povolaním šofér autobusu, v sebe postupne objaví a aktivuje schopnosti na to, aby vybudoval jednu z najväčších a najobávanejších mafiánskych skupín v krajine. Po formálnej stránke si Kroner doprial množstvo dobrých scén: sú tu napínavé scény, trocha akcie, je tu aj zimná atmosféra a množstvo ikonických interiérov s kulisami i hudbou 90. rokov. Nechýba Maduar či eurodisco, na ich pozadí sa vraždí ostošesť. Herecké výkony sú výborné prakticky všetky. Kolos vedie Milan Ondrík s vynikajúcim výkonom ale aj Michal Kubovčík či Dušan Cinkota ako Miloš. Najväčší šok prichádza azda v závere, keď zistíte, že film končí akoby v najlepšom a tie top očakávané scény či hercov ste zatiaľ nevideli. Autori totiž natočili toľko materiálu, že toto je prvá časť filmu – a až v januári 2025 príde dvojka s názvom Černák.
Film MIKI videlo za otvárací víkend 96 tisíc divákov. Ak k tomuto číslu prirátame aj návštevnosť z predpremiér, stal sa našou historicky najúspešnejšou snímkou.
Zaujímavosti k filmu: produkcii filmu sa na natáčanie podarilo zohnať neuveriteľných viac ako 200 dobových áut, niektoré z nich po filmových výbuchoch skončili na vrakoviskách.
Na natáčaní sa podieľal filmový štáb, v ktorom sa vystriedalo viac ako 170 členov, vo filme si zahralo 107 hercov a okolo 1 300 komparzistov.
Milan Ondrík v rozhovore o filme prezradil, že mu bola mafiánska tematika vždy blízka a miluje seriály ako Peaky Blinders (od r. 2013) či film Krstný otec (1972).
Ponuku režírovať podobný námet dostal aj Peter Bebjak, ten však odmietol. Milan Ondrík sa osobne stretol s Mikulášom Černákom vo väzení pred natáčaním filmu.
Film MIKI vzbudil veľký záujem. Tvorcovia považujú záujem nielen médií, ale aj širokej verejnosti o túto tému za veľmi dôležitý.
Premiéra filmu bola 15.augusta 2024 a do menších kín ako je aj naše Kino Rimava ho spúšťajú distribučné spoločnosti 22. októbra. My sme sa rozhodli premietnuť ho pre vás hneď v prvý možný deň.
Nenechajte si ujsť film MIKI v Kine Rimava Hnúšťa dňa 22.10.2024 o 18:00 hod.